VAKA: DİZİNİN SONUNCU DİŞİNDE KAPANIŞIN YÜKSELTİLMESİ


Düşmüş kuron sebebi ile dikey boyutu kaybedilmiş bir büyük azıya yeniden dikey boyut kazandıılması için, yüksekliği ayarlanabilen kuronlar kullanılarak yeni ve atravmatik bir teknik tarif edilmiştir.




kapanis-yukseltme-01.jpg              Kapanışın durumu              Kapanışın başlangıç durumu
27/01/2017  İLK MÜRACAAT
31 yaş bayan. Yaklaşık 1 hafta önce kuronu kaybolan kesik dişler antagonsitleri ile sıkı bir temas gösteriyorlardı.
Bu vakada kesim yapılabilecek kadar kuron boyu yoktur. Alışılagelmiş teknikler cerrahi olarak sert ve yumuşak dokuyu kaldırıp kuron boyunu uzatmayı esas alır. Fakat aşağıdaki teknik , cerrahi uygulama olmadan atravmatik bir şekilde oklüzal mesafe kazanmayı mümkün kılar. Bu teknik sadece diş dizisinin sonuncu dişlerinin dikey boyut kayıplarına uygulanabilir. Dizinin herhangi bir yerinde bulunan dişlerde uygulanamaz.


İlk müracaat radyolojik görüntü
47 ve 48 numaralı dişler yaklaşık bir hafta kuronsuz olarak beklemiştir. Bu kadar sürede dişler ve/ya antagonistleri uzamayacağına göre kondilin konumunu değiştirip sonuncu dişteki oklüzal mesafeyi kapattığı düşünülebilir.
 

Kuronlar    Kuronların hazırlanması    Kompozit ile yükselterek simantasyon
01/02/2017  KURONLAR HAZIRLANDI ve SİMANTE EDİLDİ
dikey boyutu tekrar geri kazanmak ve alt çene eklemini yeniden eski konumuna iade etmek amacı ile şekildeki "yüksekliği ayarlanabilen" kuronlar hazırlandı, kompozit dolgu maddesi ile simante edildi.
Gerektikçe dolgu maddesi ilavesi yapılarak yüksekliği ayarlandı. Bu sebeple oklüzal yüzeyinde geniş bir delik hazırlandı.

Sağ taraftan kapanış görüntüsü     Sol taraftan kapanış görüntüsü
01/02/2017  KAPANIŞ
Kuronlar yapıştırıldığında kapanışta bir açıklığın meydana gelmesi görülmektedir. Bu beklenen bir şeydir.


Kapanış normale döndü     Kapanışın normalleşmesi
22/02/2017   KAPANIŞ
Yeteri kadar (bu vakada 3 hafta) bekledikten sonra bütün dişlerin normal kapanışa döndüğü, görüldü. Arzu edilseydi, ve elde edilen dikey boyut yeterli görülseydi işlem burada sonlandırılabilirdi. Bu vaka için daha fazla dikey boyut elde etmek hedeflendiği için yüksekliği ayarlanabilen kuronların oklüzal yüzeyine kompozit ilavesi yapılarak yeniden kapanış yükseltildi.
Bu aşamada eğer amacını aşarak, gereğinden fazla dikey boyut elde edilmiş olsaydı, bu bir mahzur oluşturmayacak, kullanılmayan dikey boyut 1-2 hafta içerisinde veya daha erken bir sürede kapanacaktı.


kapanis-yukseltme-12.jpg     kapanis-yukseltme-13.jpg
06/03/2017  TEKRAR YÜKSELTİLEN KAPANIŞ
İkinci defa kapanış yükseltilen dişler ısırma konumunda görülmektedir. Dişler arasında açıklık vardır. Bu, beklenen bir açıklıktır.
Bu aşamada hasta, alt çene ekleminde ağrı ve hareket kısıtlılığ beyan ederse kapanış düşürülmelidir.


yeterli dikey boyut    Normal oklüzyonkapanis-yukseltme-14.jpg
03/04/2017   SONUÇ OLARAK ELDE EDİLEN DİKEY BOYUT
Hiç bir cerrahi işlem yapılmadan ve diş kesimine gerek kalmadan dikey boyut başarı ile elde edilmiş oldu.
Artık kuron yapılabilir.



bitmiş kuronlar
20/04/2017   TEDAVİ SONU- kuronlar
En az dikey boyut gerektirdiği için ful metal kuron tercih edildi. Porselen kuron yapılmak istenseydi, kuron kalınlığı sebebi ile kapanışı biraz daha yükseltmek gerekecekti.


Tedavi bittikten sonra    Tedavi sonu
20/04/2017   TEDAVİ SONU- Kapanış
Tedavi bitiminde kapanış nötür olup işlemler boyunca hastanın konforu bozulmadı, ilaç verilmedi, ağrı veya kanama olmadı, cerrahi müdahale yapılmadı.


* Bu yöntem: Kretin sonuncu dişi intak (ellenmemiş) olarak duruyorsa, kendi orjinal kuron boyunu koruyorsa uygulanmamalıdır

* Bu yöntem: Kretin sonuncu dişi yüksekliğini kaybettiyse ve bu şekilde beklediği için eklem kısa boylu dişe adapte olduysa, dikey mesafe kapandı ve kesik diş oklüzal temasa başladı ise, eklemi orjinal konumuna geri getirmek için uygulanabilir.
* Bu yöntem: Olmayan bir mesafeyi kazanmaya zorlamaz. Eskiden olduğu bilinen orjinal mesafenin iadesinden ibarettir.

Murat Aydın, Şubat 2017
http://drmurataydin.com
Marifetlerim